Till dig som opererats för bröstcancer

Efter operation, strålning och cellgifter och ibland även hormonbehandling så står många kvar med ärr som stramar, kroppsdelar som svullnar och inte minst ärr i själen. I mitt yrke som sjuksköterska och nu som lymfmassör och lymfolog träffar jag många canceröverlevare som alla har sin historia att berätta.

Jag har träffat kunder som fått rådet att röra armen så lite som möjligt och kunder som förlorat normal rörlighet i armarna. Kunder som upplevt svårigheter att djupandas pga av stramhet över bröstkorgen. Kunder som har en armstrumpa som är alldeles för trång och därför blir en plåga att använda.

Vanligt är att det finns ärr i armhålan efter att lymfnoder opererats bort sk “sentinel node”. Ärr på själva bröstet om det opererats bort en sk “tårtbit” eller ärr tvärs över bröstkorgen om hela bröstet har opererats bort och ibland finns det även ärr efter drän. Ärr på både mage och bröst om det gjorts en operation där man använder fett och hud från den egna kroppen för att rekonstruera ett eller båda bröst.

Dessa ärr kommer med tiden att kännas strama, bli stumma och stela. De kan växa fast mot underliggande vävnader och orsaka problem och obehag av olika slag och inte minst orsaka stopp i lymfflödet. 

En mycket vanlig komplikation är att armen på den opererade sidan svullnar. De flesta får en “armstrumpa” för att minska svullnaden. Ibland gör armstrumpan att handen svullnar eller att den lämnar märken uppe på överarmen där den slutar. Går du med detta länge så skapas ett stopp i lymfflödet just där.

Om du har ärr som är ömma, stramar, svullnar och kanske hindrar dig i ditt dagliga liv så är du välkommen till mig. Genom att mjuka upp ärrvävnaden och skapa rörelse i hud och underliggande vävnad minskar stramhet, värk, svullnad och smärta.

De flesta kunder som jag mött har fått besked att dessa obehag och besvär är något de får lära sig att leva med. Min erfarenhet är att det nästan alltid finns en förbättringspotential! Ju fortare du söker hjälp desto bättre är det.

Mitt löfte till dig är att jag kommer att göra mitt yttersta för att förbättra de problem du upplever. Jag kommer också att vara ärlig och berätta för dig om dina problem ligger utanför mitt kompetensområde. 

Varmt välkommen att boka tid för behandling.