Aromaterapi och Eteriska Ekologiska oljor.

Eteriska oljor växer starkt i popularitet och borde finnas som ett naturligt alternativ och komplement i familjens hemapotek. 

Genom alla tider har människan använt sig av kraften i naturen för att finna läkning och återhämtning. Inte så konstigt kanske eftersom vi är en del av naturen och skapelsen. Kunskapen om och användningen av växternas läkande och helande förmågor har förts vidare genom generationerna. 

Eterisk olja kan användas på huden genom att blanda valfri eterisk olja med en neutral bärarolja. Huden är vårt största organ och absorberar oljorna snabbt. Efter ca 20 minuter har oljans egenskaper nått runt i hela kroppen. Oljan ökar cellernas frekvens och därmed cellens förmåga att ta till sig syre och näring vilket är grunden för hela vår energiproduktion.

Doftsinnet är det enda av våra fem sinnen som är direkt knutet till det limbiska systemet i hjärnan där känslor som ångest, depression, rädsla, ilska men också glädje härrör ifrån. Det är därför inte svårt att förstå hur viktiga dofter och doftminne är för oss människor. Man kan aktivera en olja genom att gnida handflatorna mot varandra och dofta in genom kupade händer eller genom doftspridning i en sk kalldiffuser.  För att bevara oljans terapeutiska egenskaper bör man inte använda någon form av källa som värmer upp oljan tex med värmeljus. Vissa oljor kan man även ta invärtes genom att blanda dom i vatten, te eller mat eller genom att droppa dom i tomma hylsor (kapslar) och svälja. 

 Så låt oss se exakt vad eteriska oljor är?

Vanligtvis skapas dessa oljor genom destillationsprocessen - som separerar olje- och vattenbaserade föreningar i en växt genom ångning - de är högkoncentrerade oljor som har en stark arom. Faktum är att de ibland kallas för flyktiga aromatiska oljor på grund av deras höga koncentration av aromatiska föreningar. De kallas också helt enkelt aromaterapioljor.

För att utvinna 10 ml eterisk rosenolja, krävs det cirka 25 kilo rosenblad!

Dessa terapeutiska oljor skyddar växterna från insekter, skyddar dem från en hård miljö och hjälper dem att anpassa sig till sin omgivning. Genom att utvinna eteriska oljor utnyttjar du växternas skyddande och välgörande krafter.

Eteriska oljor är sammansatta av mycket små molekyler som kan penetrera dina celler, och vissa föreningar i eteriska oljor kan till och med passera blod-hjärnbarriären. De skiljer sig från feta oljor (som de i grönsaker eller nötter) som kommer från stora molekyler eftersom de inte kan penetrera dina celler, så de är inte terapeutiska på samma sätt.

Prova alltid en ny olja genom att gnida in en droppe i armvecket (ev utspädd i en neutral bärarolja) och vänta ett dygn. En reaktion som värmeökning visar att oljan har börjat aktiveras och betyder inte per automatik en allergi. Man kan alltid smörja med en neutral bärarolja om man tycker att reaktionen blir för stor. 

Det kan vara bra att tänka på att all användning gäller rena naturliga och ekologiska oljor. Syntetiska dofter och oljor besitter inte alls samma läkande och helande egenskaper. Allergier och doftöverkänslighet härstammar vanligen från syntetiska produkter. 

Även om eteriska oljor kommer från naturen och har använts i århundraden bör de användas och förvaras med respekt och enligt tillverkarens specifikationer. All användning sker alltid på egen risk.